Binnen Smart Charging zijn vier functies belangrijk:

Enexis
beheert het elektriciteitsnetwerk. Wij produceren geen energie, maar zorgen er wel voor dat de energie kan worden getransporteerd. Het is in ons belang om te voorkomen dat een kabel overbelast raakt waardoor huishoudens en laadpalen zonder stroom komen te zitten. Enexis geeft door hoeveel stroom elektrische auto’s kunnen gebruiken. ’s Nachts is er bijvoorbeeld meer ruimte over op het net dan overdag. Enexis deelt deze informatie via het Open Smart Charging Protocol.

De operator
stuurt de laadpaal aan. Afhankelijk van hoe de markt er uiteindelijk uit gaat zien, kan deze rol worden ingevuld door een partij die een contract heeft met een energieleverancier en elektrische rijders als directe klant heeft, oftewel door een partij die zelf geen klanten heeft maar alleen de laadpalen aanstuurt. Een operator kan van meerdere partijen signalen ontvangen: van een netbeheerder, maar bijvoorbeeld ook van een energieleverancier of klant. Op basis van deze signalen stelt hij een optimaal laadplan samen.

De Local Controller
is een kastje in of buiten de laadpaal, dat in staat is om de laadplannen van de operator door te zetten naar de elektrische auto.

De (bestuurder van de) elektrische auto
bepaalt met hoeveel stroom zijn batterij wordt opgeladen. Hierbij kan het maximum dat de Local Controller aangeeft niet worden overschreden.